İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi COVİD-2019

     Bugün İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi bünyesinde “yeni tip koronavirüs” temalı bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Katılımın yoğun olduğu toplantıda İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikro Biyoloji A.B.D. Başkanı Prof. Dr. Haluk Eraksoy konuşmacı olarak yer aldı.

     Son birkaç aydır hakkında çok sayıda spekülasyon yapılan 2019-NCOV hakkında doğru bilinen yanlışlara cevapların verildiği toplantının satır başları yazımızda…

YARASALARDAN GEÇTİĞİ DÜŞÜNÜLÜYOR

     Hastalığın kaynağı kesin olarak bilinmemekle birlikte Wuhan kentinde bulunan bir yasadışı yabani hayvan pazarından çıktığının tahmin edildiği söylenmişti. Eraksoy bu iddialara katılmakla birlikte hastalığın kaynağının kesin olarak belirlenemediğinin altını çizdi.

KORONAVİRÜS’E KARŞI EN ÖNEMLİ SAVUNMA BAĞIŞIKLIK SİSTEMİDİR

     Eraksoy Bağışıklık sisteminin birçok hastalığı daha başlamadan yok ettiğine dikkat çeken Eraksoy, virüsün genellikle kronik hastalığı olanlar ve 50 yaş üzeri hastalarda ağır seyrettiğini ve ölümle sonuçlandığını belirtti.

     Türkiye’de henüz görülmemiş olmasıyla ilgili sorulan sorulara Sağlık Bakanlığının sahip olduğu hastalık tespit kitlerinin test sonuçlarını vermede hızlı ve güvenilir olduğunu, bu sebeple ülkemize ulaşmışsa virüsün kolayca tespit edilebileceğini söyledi.

“KISA VADEDE AŞI GELİŞTİRİLMESİNİ BEKLEMİYORUM”

Virüse karşı aşı geliştirme çalışmalarının virüsün mutasyon geçirme ihtimaline bağlı olarak kısa vadede gerçekleşmesinin zor olduğunu söyleyen Eraksoy, aşının en azından salgının ilk dalgası bitene kadar yetişmeyeceğini öngördüğünü belirtti.

“RİVAYETLERE VE MUCİZE TEDAVİLERE İNANMAYIN”

Basında ve sosyal medyada dolaşan “mucize” tedavi yöntemlerine kesinlikle itibar edilmemesi konusunda uyarırken, sağlık bakanlığının virüs konusundaki uyarılarının ve tavsiyelerinin takip edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Reklam